İçerik Pazarlama Hizmeti Nedir?

Dijital dünyanın gelişmekte olduğu konusunda artık hem fikir olmalıyız. Bu dünyanın temellerinden bir tanesi de içerik pazarlaması bölümünde gerçekleşiyor. Her gün defalarca kez kullandığımız arama motorlarında karşımıza çıkan bu pazarlama modeli günden güne değerini ve kullanım alanını genişletiyor. İnternet kullanım oranının her ülkede hızlı şekilde artış göstermesi ile dijital pazarlama alanında büyük boşlukların açıldığını bilmemizde fayda var. Yükselen markalar bu boşluklardan faydalanarak doğru stratejiler ile marka değerlerini daha da yükseltebilirler. Bu alanda çalışma yapmak isteyenlerin sıkça sorduğu soruların cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.

İçerik Pazarlama Nedir?

İçerik pazarlama internet kullanım oranının artması ile karşımıza çıkan bir pazarlama yöntemidir. Daha çok arama motorlarında video paylaşım platformlarında karşımıza çıkan yöntem sürekli ve ilgili bir şekilde içerik oluşturarak hedef kitleye dokunmaktan geçer.

Bu alanda yapılacak pazarlama stratejilerinin temelini ise mutlaka ilgi, istikrar ve yüksek kalite oluşturmalıdır. Bu üç ana başlıkla birlikte harmanlanmayan içerikler hedef kitleye doğru şekilde ulaşmayabilir.

İçeriklerin Sitelere Katkısı

Web siteleri için olmazsa olmaz olan konu içeriktir. Ne kadar fazla içerik varsa site damarları o kadar uzayacaktır ve tabiri caizse kan dolaşımı hızlanacaktır. Bu yüzden markalar sitelerine sürekli olarak içerik takviyesi yapmayı amaçlarlar. İstikrarlı bir şekilde içerik pazarlayan, yani hedef kitlesine bir nevi ürün sunan siteler rakiplerinin daima bir adım önünde olacaktır. Lakin bu içerikler konusunda dikkat edilmesi gereken bir nokta daha var. Bu da SEO uyumlu içerik kriteri.

SEO Uyumlu İçerik

SEO arama motorlarında üst sıralarda bulunmak için yapılması gereken optimizasyonlar bütünüdür. Ve bu kuralların bir ucu da içeriklerin oluşturulma şekline dayanmaktadır. Kendi içerisinde birden çok kurala sahip plan SEO uyumlu içerik yazmak veya oluşturmak oldukça zahmetli ve sabır isteyen bir iştir. Bu sabrı gösteren ve içeriklerin kalitesini arttırmaya yönelik hamleler yapan markalar bu rekabette bir adım öne çıkmaktadır.

Kısacası içerik pazarlama hizmeti dijital pazarlama yöntemlerinden bir tanesidir. Arama motorlarının günden günde kullanımının artması ile hedef kitlesi giderek genişlemekte olup kaliteli ve istikrarlı bir şekilde içerik oluşturmak marka değerini yukarıya çeken bir çalışma halini almıştır.

Web Sitesi İçeriği Nedir?

Web sitesi içeriği; dijital platformlarda yayın yapan sitelerin, sosyal medya sayfalarının, hesapların ve reklam içeriklerinin bütününü ifade eden genel bir kavramdır. Kullanılacağı mecraya göre site içeriği farklı biçimlerde üretilir. Mevcut telif yasaları ve Google tarafından kullanılan protokoller kapsamında, özgün metin hazırlamak zorunludur. Bu kural tüm platformlar için ortaktır. Ancak site gövde metni, blog metni, ürün açıklaması, reklam metni, basın açıklaması veya editöryal içerik oluşuna göre içeriklerin boyut ve biçimleri değişir.

Şekil Koşulları

Web sitesi özgün makale çalışmaları; belli standartlara uygun olmak durumundadır. Bu standartlar; okunabilirlik standartları olarak tanımlanır. Herhangi bir gazete metni veya akademik metinle web metni arasındaki en keskin ayrıntı budur. Web sitelerinde yayınlanacak, özellikle ticari içerikleri kullanıcı okumak zorunda değildir. Bu nedenle onları metne bağlayacak standartlar kullanılmak durumundadır. Burada medya psikolojisi unsurları devreye girer ve metin kullanıcıyı bağlayacak bir forma kavuşturulur.

Boyut ve içerik niteliği

Özgün makale; başlığındaki konuyu anlatmalıdır. Anahtar kelime seçimi ve kullanımı bu bakımdan büyük öneme sahiptir. Ancak metin hazırlanırken, Google tarafından hile sayılan davranışlardan kaçınılmalıdır. Örneğin, anahtar kelimeyi metnin her noktasında geçirmemeli, belli sayısal kurallara uymalısınız.

İçerik boyutu ise konu ve elbette SEO gereksinimlerine göre farklılık arz eden bir husustur. Metnin Google’da ön planda çıkmasını istiyorsanız, aynı anahtarı kullanan rakipleri analiz etmeli ve onların ilerisinde genliğe sahip metinler üretmelisiniz. Tabii bu arada kalite standartlarınız da onların gerisinde olmamalı.

Ürün Açıklaması Nedir?

Ürün açıklaması; e-ticaret siteleri ve ürünlerin tanıtım ve pazarlamasını yapan siteler için oluşturulan tanımlama metinleridir. Bu metinler, genel bilgiler, teknik bilgiler ve kullanıcının merak ettiği diğer bölümleri içermek durumundadır. Elbette ürün açıklaması çok önemli bir seo unsurudur. Her ne kadar bazı siteler XML ile yazılmış hazır verileri kullanıyor ve belli ölçüde başarı kaydediyor gibi görünse de, özgün ürün açıklaması kullanan siteler için dramatik kullanıcı artışlarının öz olduğu kolaylıkla söylenebilir. Google uzmanlarına göre, ne kadar çok ürün var olursa olsun, gerek metin içeriği, gerekse görsel içerik bakımından özgünlük, birinci seviyede önemli bir unsurdur. Ayrıca pazarlama ilkelerine göre ürün hakkında en detaylı açıklamayı veren site satışı yapacaktır.

Ürün açıklaması nasıl yazılır?

Ürün hakkında bilgi sahibi olunmadan elbette ürün açıklaması yazılamaz. Bu nedenle, satıcı firmanın editör kadrosuna ürünle ilgili temel bilgileri vermesi gerekir. Editör veya yazarlar bu ürünlerin araştırmasını detaylı biçimde yaparak, ürünler hakkında daha detaylı bilgiye ulaşır ve kullanıcıların tatmin olabilecekleri bir açıklama hazırlar.

Metnin genel özgün içerik yazma kurallarına uygun olması da elbette önemlidir. Ürün açıklaması metinleri de okunabilirlik kurallarına uygun olmalıdır ve Google’ın sürekli değişen parametrelerine göre uzunlukları güncellenmelidir. Genel yaklaşıma göre kullanıcının ürün sayfasında ortalama 70 saniye kalacağı içerikleri üretmek gereklidir. Hemen çıkma oranını azaltmak, ürünün arama motoru görünürlüğünü ciddi şekilde artırır.

Tanıtım Yazısı Nedir?

Tanıtım yazısı; ürün, hizmet, kurumsal kimlik, etkinlik veya herhangi bir başka kurumsal veya bireysel unsur için hazırlanabilen metinlerin genel ismidir. Bu metinlerin ortak özelliği aslında birer reklam yazısı olmaları ancak reklam jargonundan ziyade tanıttıkları unsura odaklanıp, “call to action” özelliğini reklamlar kadar baskın biçimde ifade etmemeleridir. Bu özellikleri ile reklam yapılmayacak ortamlarda tanıtım metinleri, özgün makale biçiminde hazırlanmak koşulu ile kolayca kullanılabilir. Örneğin; gazeteler reklam metni yayını yapmak için özel alanlara sahiptir. Ancak tanıtım metinlerini herhangi bir uygun buldukları sayfada yapabilirler. Zira bu metinler reklam metni olarak kabul edilmedikleri için hem kanuni hem de etik olarak ücret alınmadan yayınlanabilir. Basın bültenleri ile Tanıtım yazıları bu noktada ortak bir zemine sahiptir denilebilir.

Tanıtım Yazısı Nasıl Yazılır?

Özgün makale nasıl yazılır? Web İçeriği Nasıl Yazılır? ve tanıtım yazısı nasıl yazılır? soruları genel olarak aynı cevaplara sahiptir. Ancak tanıtım yazısı; belli kurallara sahip olmak durumundadır. Örneğin; bu metinler her ne kadar ürün veya hizmet tanıtıyor olsa da, reklam görünümüne sahip olmamalıdır. Zira bu durumda yayın ortamları bu metinler normal sayfalarda ücretsiz yayınlayamaz. Ancak tabii tanıtım metinlerini kendi sitenizde kullanacaksanız, reklam niteliklerini daha baskın hale getirebilirsiniz. Burada da web sitesi içeriğinin kullanıldığı mecra kriteri devreye girer. Yazar sizin için bu standartları sağlayabilir ve ihtiyaca uygun içeriği üretebilir.

Detaylı bilgi için: Tanıtım Yazısı Nedir, Neden Önemlidir ?- Ömer Yoluk

Özgün İçerik Nedir? Özgün İçerik Nasıl Yazılır?

İçerik; kavram olarak sadece metin içerikleri değil, işitsel ve görsel içerikleri de kapsayan oldukça geniş bir alandır. Pazarlamada içeriğin rolü ise günümüzde oldukça artmış, özellikle arama motoru etkinlikleri nedeniyle, alfanumerik; yani yazılı veya bir başka deyişle metin içeriklerin değeri, reklam bütçeleri içerisinde önemli bir yer kazanmış durumdadır.  Özgün içerik veya özgün makale ismi ile bildiğimiz, genellikle web sitelerinin içerik metinleri olarak kullanılan metinler nedir? Nasıl yazılır? Bu metinleri kimler hazırlar? Genel kurallar nelerdir gibi soruları irdeleyelim.

Özgün İçerik Nedir?

Özgün içerik, kavramı ise içeriğin benzersiz olması olarak tanımlanabilir. Tabii buradaki benzersizlik, akademik olarak içeriğin yeniden keşfi anlamına gelmez. Aynı konu, ürün veya kavram; farklı yazarlar tarafından farklı şekilde anlatılabilir. Aynı durum, görsel ve işitsel medyada da geçerlidir.

Bir yazarın özgün makale üretmesi için yeni kavramlar ve tanımlar keşfetmesi gerekmez. Örneğin, tıbbi bir konu anlatılıyorsa, bu konu dünyanın her yerinde geçerli bilimsel kurallara tabi olduğundan, buradaki kaynak bilginin özgün hale getirilmesi diye bir durum söz konusu değildir. Bunun yerine konunun ifade ediliş biçimi, kullanılan dil ve anlatım değiştirilerek, belki de bu yayını yapan firmanın benimseyeceği jargona uygun biçimde bir ifade tekniği kullanılabilir.

Özgün içerik üretimi, elbette ciddi bir yaratıcı yetenek gerektirir. Her bilgisayar kullanabilen kişi, özgün makale üretir şeklinde bir yargı son derece yanlıştır. Metinlerin özgürleştirilmesi, sadece kelimelerin yerlerinin değiştirilmesi değildir. Kaldı ki, bu zaten metnin özgünleşmesinden çok bozulmasına neden olur. Yazarın, metnin içeriğinde yer alan veriyi özümsemesi ve bunu kendi anlatım kabiliyeti ile yeniden bir metin haline getirmesi gerekir. İşte bu süreç; kreatif yazarlıktır ki, aslında artık özgün içerik, kavram olarak bunu ifade eder.

Özgün içerik hazırlanırken, yasal olarak her bilgi konu edilebilir. Eğer gizli veriler değil ise ve kamuya mal olmuş ya da başka bir deyişle kamuoyunca bilinen verilerden söz ediyorsak, bu verileri, kendi anlatımımız ile yeniden bir makale haline getirebiliriz. 

Makale yazımı kuralları elbette bir takım standartlar üzerine kuruludur. Akademik bir makale hazırlanırken, kullanılan tüm kaynakların ifade edilmesi ve bilginin alındığı kaynak refere edilir.

Web metni olarak kullanılan metinlerde henüz böyle bir uygulama yaygın olmasa da, Google tarafından istenen esasında buna yakın bir uygulama biçimidir. Orta ve uzun vadede, tüm arama motorlarının özgün makalelerin alıntı yaptıkları kaynakları dahi yayınlaması istenecektir.

Biz firma sathında, APA gibi formatlar kullanmıyor olsak da, yazarlarımızın faydalandıkları kaynakları editörlerine bildirmelerini ve metnin tutarlılığını doğrulamalarını istiyoruz.

Özgün İçerik Üretimi Neden Önemlidir?

Özgün içerik üretimi neden önemlidir? Aslında farklı sorulması gereken bir sorudur. Çünkü aslında özgün içerik üretimi zorunludur, bu sebeple önemli olup olmamasına kurallar bakımından bakmak gerekir.

Özgün içeriğin zorunluluğu birkaç temel prensip üzerine kuruludur.

Birinci prensip, bir hukuk kuralıdır. Tüm makaleler, birer fikir ve sanat eseri olarak kabul edilir ve ticari değerleri vardır. Yani başka bir deyişle; bir makale, yayın, kitap veya benzeri içerik, yazarı yada diğer hak sahiplerinin malı niteliğindedir. 

Bir malın izinsiz bir şekilde başkaları tarafından alınıp kullanılması ise hırsızlık suçunu ifade eder. Ülkemizde bu kanun hükümlerinin uygulanmasında bazı eksiklikler geçmişte olmuşsa da, artık uygulama son derece hızlı ilerlemekte, fikir ve sanat eserlerinin izinsiz kullanımı durumunda hızla cezalandırma yapılmaktadır.

Yasal açıdan bakıldığında, örneğin Google; çalıntı bir metin ile bir siteyi arama sonuçlarında önde çıkarmak istemez. Zaten bu tip metinleri listesinden çıkarmak zorunda olduğundan, bu konuda geliştirilmiş oldukça ciddi bir algoritması söz konusudur. Yasa dışı olarak kabul edilen metinler hızla algılanır ve bu siteler kalıcı olarak arama sonuçlarından çıkarılır. Google bu konuda uyarı yapabileceği gibi, çoğu zaman sandbox uygulamalarından site sahiplerinin haberi olmayabilir.

Google tarafından dikkate alınan ikinci bir nokta ise özgün olmayan metinlerle öne çıkmaya çalışan sitenin, kullanıcılara ne sunabileceği noktasına odaklanır. 

Google, site sahiplerine sunduğu tüm rehberlerde; “kullanıcının işine yarayacak bilgi verin” ve “fark yaratın” ifadelerini kullanır. Yani sitenizdeki metinler; özgün, anlaşılır değilse zaten bir pazarlama değeri de yoktur. Firma kendisini, dünyanın en iyi ihtiyaç karşılayan rehberi olarak görürken, bir sitenin, bir başka siteden metin alarak kullanmasını kabul etmesi, elbette beklenemez.

Google’ın faydalılık ilkesi, aslında site sahiplerini zorunlu olarak iyi bir pazarlama stratejisi geliştirmeye zorlar. Eğer bir mal veya hizmet satıyorsanız, müşterilerinize sizin farklı olduğunuzu anlatmanız gerekir. Bunun için etkili ve özgün içerikler üretmelisiniz ki, bu sadece benzersiz metin anlamına da gelmez. Burada anlatmaya çalıştığımız, metinlerin sadece özgün olmasına değil, pazarlama ilkelerine uygun, kullanıcının okuduğunda özel bilgiler alabileceği, en azından okuyacağı metinler üretmenin gerekliliğidir.

Bu aşamada, yapay zeka ile üretilen metinler ve spin yöntemi ile kelimelerin yerlerinin değiştirildiği makalelerden de bahsetmek gerekir.

Öncelikle, içerik üretimi veya edebi metin yazma işi, bir matematiksel iş değildir. Sadece insanın sahip olduğu bilişsel kabiliyetler bu noktada efektif olduğundan, anahtar kelimelerden hareketle, dil bilgisi kurallarına uygun cümleler kuran bir yapay zeka biçimi, müşterinize sunacağınız ikna edici bir metin olamaz. Zira hala insan kadar yaratıcı bir canlı yada cansız varlık söz konusu değildir.

Spin makaleler ise açıkça bir hiledir. Bir metnin kelimelerinin yerlerini değiştirmek, onu her şeyden önce okunmaz hale getirir. Bununla birlikte bu metinlerin okuyucu tatmin etmesi beklenmez ve orijinal eser sahibi yine de hakkınızda suç duyurusunda bulunabilir.

Sonuç olarak, evet; özgün içerik bir maliyettir. Belki sitenizin inşasından çok daha fazla maliyetlere neden olabilir. Ancak özgün içerik sizi için bir zorunluluk ve sizi yükseklere götürecek kurumsal kimliğinizin ta kendisidir. Kullanıcılar veya potansiyel müşterilerinize onlara neler sunacağınızı anlattığınız sayfalarınızda, kopya veya kötü metinler kullanmak yerine, onları gerçekten etkileyecek içerikleri sunmak sizce de daha akıllıca değil mi?

Özgün İçerik Nasıl Yazılır ?

Özgün içerik üretimi, esasında en basit anlamda kaynak metni okuyup kapattıktan sonra eriştiğimiz bilgi birikimini kendi cümlelerimizle anlatma işidir. Kendine karşı da yeterince dürüst olan bir yazar, özgün içeriği kopya bakımından sorunsuz biçimde kolayca üretebilir. Ancak burada sorun, sadece kopya olup olmamak değildir. İçeriğin üretilmesinde birçok farklı detay vardır ki, özellikle maksadımız Google’da ön sıralarda yer almaksa, bu kurallara harfiyen uymak durumundayız.

Özgün içeriğin nitelikleri birkaç başlıkta toplanır.

  • Metnin kelime sayısı
  • Metnin özgünlüğü
  • Metnin anahtar kelime stratejisi
  • Metnin başlık ve alt başlık kullanımı
  • Metnin dil ve anlatımı
  • Metnin bilgi tutarlılığı
  • Metin kurgusunun doğruluğu
  • Kullanıcının metni ne kadar süre ile okuduğu (metnin etkisi)
  • Metnin kullanıcıyı, eyleme yöneltme özelliği

Gördüğümüz gibi metnin tam anlamıyla beklenen niteliklere sahip olabilmesi için birçok açıdan, yazımdan önce, yazım sırasında ve yazımdan sonra gözlem altında tutulması gerekir.

Yanlış bir genel algı, SEO standartlarındaki özgün metinlerin 300 kelimeden uzun olmasının yeterli olacağı, bunun altındaki metinlerin ise bir anlamının olmayacağı şeklindedir. Bu bütünüyle yanlıştır. 

300 kelime bir kriter değildir. Bu yargı, SEO AR-GE uygulamaları yapan uzmanların bir çıkarımıdır. Kullanıcının sitede kalma süresinden hareketle böyle bir sonuca ulaşılır ki, yukarıdaki belirttiğimiz kriterlerin tamamını sağlamayan bir metin, binlerce kelime olsa da bir anlam ifade etmez. Google metinlerin kaç saniye okunduğunu, okuyucunun eyleme geçip geçmediğini ve metnin paylaşım oranlarını irdeleyerek metinlere değer verir.

Öte yandan, kimi sitelerin 100-150 kelimelik metinlerle Google aramalarında ilk sıralarda yer aldıklarını da görürüz. İşte bu metinler, doğru yazılmış ve kullanıcının ilgisini çeken metinler olduğu için o siteyi üst sıralara taşırlar.

Tabii kelime sayısı bağlamında, metinlerin rakiplerin sunduğu içeriklerden kısa olmaması kuralı da hesaba katılmalıdır. Aynı anahtarlarda yazan diğer siteler eğer binlerce kelime yazıyorsa, sizin yazacağınız 200-300 kelimelik metinler, ne kadar nitelikli olsalar da, etkili olmayabilirler.

Okunabilirlik ise Google’ın özgünlükten sonra en dikkat ettiği husustur. 

  • Uzun cümlelerden kaçınmak
  • Uzun paragraflar yerine, gözü yormayan bir peyzaj uygulamak
  • Başlık ve alt başlıkları doğru seçmek
  • Dil ve anlatımı doğru kurgulamak
  • Doğru kelimeler kullanmak
  • Konudan sapmamak

Genel okunabilirlik kurallarıdır. Bu kurallara uygun hazırlanan metin, özgün olma şartını da sağlıyor ise teknik gereksinimlerin çoğunu karşılıyor demektir.

Ancak baştan beri belirtmeye çalıştığımız gibi, metnin özgün ve teknik gereksinimleri karşılar olması sizi başarıya götürmez. Özgün içerik olarak hazırlanan metin, okuyucunun bağlanacağı ve harekete geçeceği niteliklere sahip olmadığı sürece, ne Google tarafından, ne de müşterileriniz tarafından dikkate değer bulunmaz. Bu bakımdan tüm şartları sağlayan nitelikli metinler üretmeniz, bir zorunluluktur.

Özgün İçerik Kontrolü Nasıl Yapılır?

Özgün içerik kontrolü, çevrimiçi ve ücretsiz birçok araç tarafından yapılabilir. Burada araç kullanmadan da sonuca ulaşmanız mümkün olabilir. Elinizdeki metinden bir cümleyi alarak, Google arama çubuğuna yapıştırıp, arama yaptığınızda eşleşen kaynaklar var ise karşınıza çıkacaktır. Tabii bu oldukça zor bir yöntemdir ve tüm metni bu şekilde tek tek analiz edebilmeniz neredeyse imkansızdır. Ayrıca Google indeksinde yer almayan kaynaklar burada karşınıza çıkmayabilir.

Makale özgünlük analizi veya diğer adıl ile İntihal analizi, en yaygın biçimde Small Seo Tools firması tarafından verilen bir hizmettir. Belli limitlere karşılık, bireysel kullanım durumunda 1000 kelimelik metinlere kadar metinlerin ücretsiz kopya denetimi site üzerindeki “plagiarism checker” sayfasından yapılabilir. Site, Türkçe olarak çevrilmiş arayüze sahiptir ve son derece kullanışlıdır. İsteyen site sahipleri, ücretli araçları satın alarak, daha kapsamlı analizler de yapabilirler.

Smalseotools.com sitesi ile birlikte, Grammarly.com, duplichecker.com, ouriginal.com gibi siteler üzerinden de orijinallik testi yapabilirsiniz.

Grammarly; Smalseotools’a göre biraz daha karmaşık bir arayüze sahip olmakla birlikte, bu sistem bütünüyle içerik üretimine odaklanmış bir sistem olduğundan, pek çok yazarın; özellikle İngilizce ve Avrupa dillerinde yazın yapan yazarların okunabilirlik ihtiyaçlarını da karşılar. Tüm bunların dışında, okunabilirlik analizi yapabilmek için Hemingway uygulaması da oldukça etkili bir araçtır. Yabancı dillerde özgün içerik üreten yazarların bu uygulamaya sahip olmaları, nitelikli metinler üretmeleri için oldukça faydalıdır.

Özgün içerik üretimi yaparken, hiçbir kaynaktan kopya yapmamış olsanız dahi, metinlerinizi özgünlük testine sokmanızda fayda vardır. Her ne kadar kendi cümlelerinizle yazmış olsanız da, sizinle aynı cümleleri daha önce kurmuş olan başkalarının olmadığını garanti edemeyiz. Google tarafından emek vererek hazırladığınız metinlerin kopya sayılmaması için bahsettiğimiz araçlarda birkaç dakikalık denetim, sizi en doğru sonuca götürecektir.

Kaliteli İçerik Nedir?

Kaliteli içerik; kullanıcının okuduğunda bağlanabildiği, dikkat çekici, ilgi uyandırıcı ve sonuna kadar metinlere verilen isimdir. Metnin kullanıldığı mecraya göre elbette bu koşullar biraz değişebilir. Üst düzey bir roman yazarının kitabından beklentileriniz ile bir ticari sitenin size sunduğu metinden beklentileriniz elbette aynı olmaz. Bu noktada bu ayrımı doğru yapmak gerekir. Bahsimiz, roman veya benzeri edebi yazılar üzerine değil, web metinleri, özgün makale ve benzeri yazılar üzerinedir.

Kalite Koşulları Nasıl Belirlenir?

Metin kalitesi standartları, Google tarafından belli kriterlere göre belirlenir. Zaten sitenizin öne çıkmasını sağlayan kriterlerin başında da bunlar gelir. Günümüzde Google, SEO ile ilgili neredeyse tüm kriterlerini metin kalitesi üzerine kurmuş durumdadır. Firma her ne kadar SEO kriterleri hakkında bilgi vermese de, okunabilirlik kriterleri olarak tanımladığı içerik kalitesi standartlarını açıkça beyan eder. Bunların başında, metnin özgün olması gelmektedir.

Google’ın temel metin kalitesi standartlarını maddelerle ifade edecek olursak;

  • Metnin özgün olması gereklidir
  • Metnin ilgi çekici başlığa ve buna odaklı içeriğe sahip olması gerekir
  • Metnin uzunluğunun sıkıcı olmaması, ancak buna karşılık yeterli bilgiyi vermesi gerekir
  • Metnin dil ve anlatım kurallarına uygun olması gerekir
  • Metinde argo ve tanımlanamayan kelimelerin olmaması gerekir
  • Metnin imla kurallarına uygun olması gerekir
  • Metinde yer alan cümlelerin çok uzun olmaması gerekir
  • Metinde paragraf uzunlukları ilgili konuyu anlatacak uzunlukta olmalı, daha fazla uzamamalıdır
  • Metin Başlık ve alt başlıklardan oluşmalıdır
  • Metnin ilk paragrafı konuyu özetlemeli, takip eden paragraflarda konu en yalın hali ile anlatılmalıdır
  • Metin kullanılacağı mecranın gereksinimlerine uygun biçimde üretilmelidir
  • Eğer gerekiyorsa Call to Action (satın almaya yönlendirme) en yumuşak biçimde yapılmalı, metin agresif bir reklam metni formatında olmamalıdır.
  • Metinde anahtar kelimeler özenli biçimde kullanılmalı, az veya fazla kullanılmamasına dikkat edilmelidir.
  • Metin genel kompozisyon kurallarına uygun olarak; giriş, gelişme ve sonuç kısımlarına sahip olmalıdır

Şeklinde bir temel kriterler listesi karşımıza çıkmaktadır. Bu kriterlerin yanı sıra özel kurallar da meslek uzmanlarınca uygulanmaktadır.

İçerik Yazarlığı Nedir?

İçerik Yazarlığı; belirlenen başlıklara uygun olarak, eğer talep edilirse SEO kriterlerine uygun biçimde, özgün içerik üretme işidir. Bu hizmeti sunan kişinin birkaç niteliğe sahip olması zorunludur. Bunlar başlıca;

  • Dil ve anlatım standartlarına hakim olmak
  • İmla Kurallarına Hakim olmak
  • Seo kurallarına hakim olmak
  • Araştırma kabiliyetine sahip olmak
  • Yorumlama kabiliyetine sahip olmak
  • Özgünleştirme kabiliyetine sahip olmak

Şeklinde tanımlanabilir.

İçerik yazarı, konunun uzmanı olmak durumunda değildir. Zaten bu mümkün de değildir. Öyle ki, örneğin tıbbi metinlerin üretiminde doktorlar çalışıyor olsa, bu metinlerin maliyetleri astronomk boyutlara çıkabilir. İçerik yazarı, belli bir konu üzerinde uzmanların açıklamalarını irdeler ve özgün içerik oluşturur. Elbette zaman içerisinde her yazar belli bir alanda uzman olabilir ki, uzun süre metin yazarlığı yapan kişilerin ciddi bir bilgi seviyesine ulaşması da, işin doğasının gereğidir.

Kimler İçerik Yazarı Olabilir?

Her ne kadar ilk bakışta kolay bir iş gibi görünse de, içerik yazarlığı oldukça zor bir iştir. Maa başı bir iş olmakla birlikte ciddi düzeyde odaklanma gerektirir ve kısa zamanda metin üretebiliyor olmak temel koşuldur. Örneğin, ileri seviye bir metin yazarının 300 kelimelik bir metni üretme hızı 10 dakikanın altındadır. 300 kelime bir sayfanın yaklaşık 4/5’idir. Elbette bu metinin içerik üretim kurallarına uygun olması ve okuyucu tatmin etmesi gerekir ki, bu şartların bir araya getirilmesi oldukça zordur.

İçerik Yazarlığı Başvurusu

İçerik yazarlığına başvuru yapmak için kurucu ajansımız olan Current Works Reklam Ajansı’na başvuru yapabilirsiniz. Başvuru linki: https://currentworks.com.tr/izmir-icerik-pazarlama/

Editöryal İçerik Nedir?

Editöryal içerik; reklam metni olmayan; yüksek niteliklere sahip tüm metin içeriklerinin genel ismidir. Metin yazarlığı mesleğinde en üst seviye editöryal içerik üretebilme olarak tanımlanır. Editöryal içerikler yayımlanmaya hazır ve tüm detayları en hassas biçimde organize edilmiş içeriklerdir. Bunun yanında karmaşık ve ileri seviye bilgi ve deneyim gerektiren hususlarda üretilen içerikler de editöryal içerik olarak tanımlanır. Örneğin, ana akım medyada yayımlanacak tanıtım yazıları, röportajlar veya basın bültenleri bu sınıfta üretilen metinlerdir. Editör; editöryal metin üreten kişi olabileceği gibi, metni üreten yazardan sonra metni redakte eden ve editöryal niteliklerini sağlayan kişi de olabilir. Tüm basın yayın organlarında, yazar ve editörler ayrı kişilerdir ve aynı durum, yayıncılık sektöründe de söz konusudur. Örneğin bir yazar kitabını tamamladıktan sonra editör bu kitabı yeniden ele alır ve redakte eder.

Editöryal İçerik Ne Zaman Gereklidir?

Belirttiğimiz gibi; kimi metinler ileri düzey hassasiyet gerektirir. Gerek metnin içerik bakımından özellikleri, gerek yayınlanacağı mecra itibariyle peyzaj ve dilinin uygun şekilde organize edilmesi gerekir. Bunu sağlayabilmek de elbette ileri düzey metin yazarlığı deneyimi gerektirir. Bu gibi durumlarda, reklam metni olsa dahi, metinlerin editöryal olarak hazırlanmaları gerekir. Gereksinimin bu boyutta olup olmadığını, metin yazım hizmeti almadan önce yetkililerden öğrenebilirsiniz. Gereksinimleriniz uzmanlar tarafından incelenip, size en doğru yol gösterilecektir. Bu noktada metnin faydalı olabilmesi için tavsiyeleri dikkate almanızda fayda vardır.

Özgün İçerik SEO İçin Neden Gereklidir?

SEO çalışmalarında özgün içeriğini önemini ve özgünlük testi araçlarını öğrenmek için blogumuzu okuyabilirsiniz.

SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır?

SEO uyumlu içerik nasıl üretilir merak ediyorsanız blog yazımızı okuyabilirsiniz.