özgün içerik

Özgün İçerik Nedir? Özgün İçerik Nasıl Yazılır?

İçerik; kavram olarak sadece metin içerikleri değil, işitsel ve görsel içerikleri de kapsayan oldukça geniş bir alandır. Pazarlamada içeriğin rolü ise günümüzde oldukça artmış, özellikle arama motoru etkinlikleri nedeniyle, alfanumerik; yani yazılı veya bir başka deyişle metin içeriklerin değeri, reklam bütçeleri içerisinde önemli bir yer kazanmış durumdadır.  Özgün içerik veya özgün makale ismi ile bildiğimiz, genellikle web sitelerinin içerik metinleri olarak kullanılan metinler nedir? Nasıl yazılır? Bu metinleri kimler hazırlar? Genel kurallar nelerdir gibi soruları irdeleyelim.

Özgün İçerik Nedir?

Özgün içerik, kavramı ise içeriğin benzersiz olması olarak tanımlanabilir. Tabii buradaki benzersizlik, akademik olarak içeriğin yeniden keşfi anlamına gelmez. Aynı konu, ürün veya kavram; farklı yazarlar tarafından farklı şekilde anlatılabilir. Aynı durum, görsel ve işitsel medyada da geçerlidir.

Bir yazarın özgün makale üretmesi için yeni kavramlar ve tanımlar keşfetmesi gerekmez. Örneğin, tıbbi bir konu anlatılıyorsa, bu konu dünyanın her yerinde geçerli bilimsel kurallara tabi olduğundan, buradaki kaynak bilginin özgün hale getirilmesi diye bir durum söz konusu değildir. Bunun yerine konunun ifade ediliş biçimi, kullanılan dil ve anlatım değiştirilerek, belki de bu yayını yapan firmanın benimseyeceği jargona uygun biçimde bir ifade tekniği kullanılabilir.

Özgün içerik üretimi, elbette ciddi bir yaratıcı yetenek gerektirir. Her bilgisayar kullanabilen kişi, özgün makale üretir şeklinde bir yargı son derece yanlıştır. Metinlerin özgürleştirilmesi, sadece kelimelerin yerlerinin değiştirilmesi değildir. Kaldı ki, bu zaten metnin özgünleşmesinden çok bozulmasına neden olur. Yazarın, metnin içeriğinde yer alan veriyi özümsemesi ve bunu kendi anlatım kabiliyeti ile yeniden bir metin haline getirmesi gerekir. İşte bu süreç; kreatif yazarlıktır ki, aslında artık özgün içerik, kavram olarak bunu ifade eder.

Özgün içerik hazırlanırken, yasal olarak her bilgi konu edilebilir. Eğer gizli veriler değil ise ve kamuya mal olmuş ya da başka bir deyişle kamuoyunca bilinen verilerden söz ediyorsak, bu verileri, kendi anlatımımız ile yeniden bir makale haline getirebiliriz. 

Makale yazımı kuralları elbette bir takım standartlar üzerine kuruludur. Akademik bir makale hazırlanırken, kullanılan tüm kaynakların ifade edilmesi ve bilginin alındığı kaynak refere edilir.

Web metni olarak kullanılan metinlerde henüz böyle bir uygulama yaygın olmasa da, Google tarafından istenen esasında buna yakın bir uygulama biçimidir. Orta ve uzun vadede, tüm arama motorlarının özgün makalelerin alıntı yaptıkları kaynakları dahi yayınlaması istenecektir.

Biz firma sathında, APA gibi formatlar kullanmıyor olsak da, yazarlarımızın faydalandıkları kaynakları editörlerine bildirmelerini ve metnin tutarlılığını doğrulamalarını istiyoruz.

Özgün İçerik Üretimi Neden Önemlidir?

Özgün içerik üretimi neden önemlidir? Aslında farklı sorulması gereken bir sorudur. Çünkü aslında özgün içerik üretimi zorunludur, bu sebeple önemli olup olmamasına kurallar bakımından bakmak gerekir.

Özgün içeriğin zorunluluğu birkaç temel prensip üzerine kuruludur.

Birinci prensip, bir hukuk kuralıdır. Tüm makaleler, birer fikir ve sanat eseri olarak kabul edilir ve ticari değerleri vardır. Yani başka bir deyişle; bir makale, yayın, kitap veya benzeri içerik, yazarı yada diğer hak sahiplerinin malı niteliğindedir. 

Bir malın izinsiz bir şekilde başkaları tarafından alınıp kullanılması ise hırsızlık suçunu ifade eder. Ülkemizde bu kanun hükümlerinin uygulanmasında bazı eksiklikler geçmişte olmuşsa da, artık uygulama son derece hızlı ilerlemekte, fikir ve sanat eserlerinin izinsiz kullanımı durumunda hızla cezalandırma yapılmaktadır.

Yasal açıdan bakıldığında, örneğin Google; çalıntı bir metin ile bir siteyi arama sonuçlarında önde çıkarmak istemez. Zaten bu tip metinleri listesinden çıkarmak zorunda olduğundan, bu konuda geliştirilmiş oldukça ciddi bir algoritması söz konusudur. Yasa dışı olarak kabul edilen metinler hızla algılanır ve bu siteler kalıcı olarak arama sonuçlarından çıkarılır. Google bu konuda uyarı yapabileceği gibi, çoğu zaman sandbox uygulamalarından site sahiplerinin haberi olmayabilir.

Google tarafından dikkate alınan ikinci bir nokta ise özgün olmayan metinlerle öne çıkmaya çalışan sitenin, kullanıcılara ne sunabileceği noktasına odaklanır. 

Google, site sahiplerine sunduğu tüm rehberlerde; “kullanıcının işine yarayacak bilgi verin” ve “fark yaratın” ifadelerini kullanır. Yani sitenizdeki metinler; özgün, anlaşılır değilse zaten bir pazarlama değeri de yoktur. Firma kendisini, dünyanın en iyi ihtiyaç karşılayan rehberi olarak görürken, bir sitenin, bir başka siteden metin alarak kullanmasını kabul etmesi, elbette beklenemez.

Google’ın faydalılık ilkesi, aslında site sahiplerini zorunlu olarak iyi bir pazarlama stratejisi geliştirmeye zorlar. Eğer bir mal veya hizmet satıyorsanız, müşterilerinize sizin farklı olduğunuzu anlatmanız gerekir. Bunun için etkili ve özgün içerikler üretmelisiniz ki, bu sadece benzersiz metin anlamına da gelmez. Burada anlatmaya çalıştığımız, metinlerin sadece özgün olmasına değil, pazarlama ilkelerine uygun, kullanıcının okuduğunda özel bilgiler alabileceği, en azından okuyacağı metinler üretmenin gerekliliğidir.

Bu aşamada, yapay zeka ile üretilen metinler ve spin yöntemi ile kelimelerin yerlerinin değiştirildiği makalelerden de bahsetmek gerekir.

Öncelikle, içerik üretimi veya edebi metin yazma işi, bir matematiksel iş değildir. Sadece insanın sahip olduğu bilişsel kabiliyetler bu noktada efektif olduğundan, anahtar kelimelerden hareketle, dil bilgisi kurallarına uygun cümleler kuran bir yapay zeka biçimi, müşterinize sunacağınız ikna edici bir metin olamaz. Zira hala insan kadar yaratıcı bir canlı yada cansız varlık söz konusu değildir.

Spin makaleler ise açıkça bir hiledir. Bir metnin kelimelerinin yerlerini değiştirmek, onu her şeyden önce okunmaz hale getirir. Bununla birlikte bu metinlerin okuyucu tatmin etmesi beklenmez ve orijinal eser sahibi yine de hakkınızda suç duyurusunda bulunabilir.

Sonuç olarak, evet; özgün içerik bir maliyettir. Belki sitenizin inşasından çok daha fazla maliyetlere neden olabilir. Ancak özgün içerik sizi için bir zorunluluk ve sizi yükseklere götürecek kurumsal kimliğinizin ta kendisidir. Kullanıcılar veya potansiyel müşterilerinize onlara neler sunacağınızı anlattığınız sayfalarınızda, kopya veya kötü metinler kullanmak yerine, onları gerçekten etkileyecek içerikleri sunmak sizce de daha akıllıca değil mi?

Özgün İçerik Nasıl Yazılır ?

Özgün içerik üretimi, esasında en basit anlamda kaynak metni okuyup kapattıktan sonra eriştiğimiz bilgi birikimini kendi cümlelerimizle anlatma işidir. Kendine karşı da yeterince dürüst olan bir yazar, özgün içeriği kopya bakımından sorunsuz biçimde kolayca üretebilir. Ancak burada sorun, sadece kopya olup olmamak değildir. İçeriğin üretilmesinde birçok farklı detay vardır ki, özellikle maksadımız Google’da ön sıralarda yer almaksa, bu kurallara harfiyen uymak durumundayız.

Özgün içeriğin nitelikleri birkaç başlıkta toplanır.

  • Metnin kelime sayısı
  • Metnin özgünlüğü
  • Metnin anahtar kelime stratejisi
  • Metnin başlık ve alt başlık kullanımı
  • Metnin dil ve anlatımı
  • Metnin bilgi tutarlılığı
  • Metin kurgusunun doğruluğu
  • Kullanıcının metni ne kadar süre ile okuduğu (metnin etkisi)
  • Metnin kullanıcıyı, eyleme yöneltme özelliği

Gördüğümüz gibi metnin tam anlamıyla beklenen niteliklere sahip olabilmesi için birçok açıdan, yazımdan önce, yazım sırasında ve yazımdan sonra gözlem altında tutulması gerekir.

Yanlış bir genel algı, SEO standartlarındaki özgün metinlerin 300 kelimeden uzun olmasının yeterli olacağı, bunun altındaki metinlerin ise bir anlamının olmayacağı şeklindedir. Bu bütünüyle yanlıştır. 

300 kelime bir kriter değildir. Bu yargı, SEO AR-GE uygulamaları yapan uzmanların bir çıkarımıdır. Kullanıcının sitede kalma süresinden hareketle böyle bir sonuca ulaşılır ki, yukarıdaki belirttiğimiz kriterlerin tamamını sağlamayan bir metin, binlerce kelime olsa da bir anlam ifade etmez. Google metinlerin kaç saniye okunduğunu, okuyucunun eyleme geçip geçmediğini ve metnin paylaşım oranlarını irdeleyerek metinlere değer verir.

Öte yandan, kimi sitelerin 100-150 kelimelik metinlerle Google aramalarında ilk sıralarda yer aldıklarını da görürüz. İşte bu metinler, doğru yazılmış ve kullanıcının ilgisini çeken metinler olduğu için o siteyi üst sıralara taşırlar.

Tabii kelime sayısı bağlamında, metinlerin rakiplerin sunduğu içeriklerden kısa olmaması kuralı da hesaba katılmalıdır. Aynı anahtarlarda yazan diğer siteler eğer binlerce kelime yazıyorsa, sizin yazacağınız 200-300 kelimelik metinler, ne kadar nitelikli olsalar da, etkili olmayabilirler.

Okunabilirlik ise Google’ın özgünlükten sonra en dikkat ettiği husustur. 

  • Uzun cümlelerden kaçınmak
  • Uzun paragraflar yerine, gözü yormayan bir peyzaj uygulamak
  • Başlık ve alt başlıkları doğru seçmek
  • Dil ve anlatımı doğru kurgulamak
  • Doğru kelimeler kullanmak
  • Konudan sapmamak

Genel okunabilirlik kurallarıdır. Bu kurallara uygun hazırlanan metin, özgün olma şartını da sağlıyor ise teknik gereksinimlerin çoğunu karşılıyor demektir.

Ancak baştan beri belirtmeye çalıştığımız gibi, metnin özgün ve teknik gereksinimleri karşılar olması sizi başarıya götürmez. Özgün içerik olarak hazırlanan metin, okuyucunun bağlanacağı ve harekete geçeceği niteliklere sahip olmadığı sürece, ne Google tarafından, ne de müşterileriniz tarafından dikkate değer bulunmaz. Bu bakımdan tüm şartları sağlayan nitelikli metinler üretmeniz, bir zorunluluktur.

Özgün İçerik Kontrolü Nasıl Yapılır?

Özgün içerik kontrolü, çevrimiçi ve ücretsiz birçok araç tarafından yapılabilir. Burada araç kullanmadan da sonuca ulaşmanız mümkün olabilir. Elinizdeki metinden bir cümleyi alarak, Google arama çubuğuna yapıştırıp, arama yaptığınızda eşleşen kaynaklar var ise karşınıza çıkacaktır. Tabii bu oldukça zor bir yöntemdir ve tüm metni bu şekilde tek tek analiz edebilmeniz neredeyse imkansızdır. Ayrıca Google indeksinde yer almayan kaynaklar burada karşınıza çıkmayabilir.

Makale özgünlük analizi veya diğer adıl ile İntihal analizi, en yaygın biçimde Small Seo Tools firması tarafından verilen bir hizmettir. Belli limitlere karşılık, bireysel kullanım durumunda 1000 kelimelik metinlere kadar metinlerin ücretsiz kopya denetimi site üzerindeki “plagiarism checker” sayfasından yapılabilir. Site, Türkçe olarak çevrilmiş arayüze sahiptir ve son derece kullanışlıdır. İsteyen site sahipleri, ücretli araçları satın alarak, daha kapsamlı analizler de yapabilirler.

Smalseotools.com sitesi ile birlikte, Grammarly.com, duplichecker.com, ouriginal.com gibi siteler üzerinden de orijinallik testi yapabilirsiniz.

Grammarly; Smalseotools’a göre biraz daha karmaşık bir arayüze sahip olmakla birlikte, bu sistem bütünüyle içerik üretimine odaklanmış bir sistem olduğundan, pek çok yazarın; özellikle İngilizce ve Avrupa dillerinde yazın yapan yazarların okunabilirlik ihtiyaçlarını da karşılar. Tüm bunların dışında, okunabilirlik analizi yapabilmek için Hemingway uygulaması da oldukça etkili bir araçtır. Yabancı dillerde özgün içerik üreten yazarların bu uygulamaya sahip olmaları, nitelikli metinler üretmeleri için oldukça faydalıdır.

Özgün içerik üretimi yaparken, hiçbir kaynaktan kopya yapmamış olsanız dahi, metinlerinizi özgünlük testine sokmanızda fayda vardır. Her ne kadar kendi cümlelerinizle yazmış olsanız da, sizinle aynı cümleleri daha önce kurmuş olan başkalarının olmadığını garanti edemeyiz. Google tarafından emek vererek hazırladığınız metinlerin kopya sayılmaması için bahsettiğimiz araçlarda birkaç dakikalık denetim, sizi en doğru sonuca götürecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir